Vehmalainen

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sijainti

Ladataan karttaa...

Nimikortit

Nimen norm. asu Vehmalainen
Nimen murreasu vehmlane : vehmlasis, vehmlaissi / vehmalaine : vehmalaisis
Kunta Karjala
Kylä, Kulmakunta, Talo Vehmalainen
Karttapaikannus 1,2,3,4 31: 36: 5348
Paikan laji Kylä
Kommenttiosa Kylä Karjalan eteläosassa. Vanhat sanovat, että asutus kylään olisi tullut Vehmaalta. Kylässä vanhastaan viisi kantataloa: Heiska, Kouhila, Laurila, Markkula ja Jakki sekä Peren sotilasvirkatalo, sittemmin kantatalo. Kylän asutus keskittynyt pienelle alueelle Haankylän ja Mynämäen-Karjalan tien ja Aulin metsätien risteysalueille. Kylän torppariasutus vähäinen talot yleensä jaettu kahtia: Yli- ja Ali-Heiska, Laurila ja Väinölä, Jakki ja Kylänpää, Marko ja Ristimäki; kylän asukkaat kaikki sukua toisilleen. Mäkitupa-asutus keskittynyt Lopotinkaupunkiin kantatalojen pohjoispuolelle mäkimaastoon. Kylässä ollut Karjalan kappelin ensimmäinen kirkko. Vehmalaisten eli Bethelinkappeli 1700-luvulla. Kylä ollut yhteistoiminnassa Haankylän kanssa, mistä kertovat mm. kylätappelut Haankylän ja Vehmalaisten välillä: sunnuntai-iltapäivisin kylien nuoret miehet tappelivat seipäillä kylien välisellä tiellä, se ryhmä hävisi, joka joutui ahdistetuksi omaan kyläänsä takaisin. Tappelua innoitettiin ivaamalla vehmalaistelaisia Kärpäsiksi, haankyläläisiä Vasikoisiksi: ja välìste kärväse pärpäsivä nī viholliseks, välìste tās tulìva hā vasìka. (O. Mattila 95 v.). Kylän nimistöä vähentää alueen jakaantuminen muutamaan suurempaan lohkoon, joissa eri taloilla samannimiset palstat. Asukkaat vehmlastelaise / vehmalaistelaise.
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet
Keruukunta KARJALA
Kerääjä ja keruuvuosi Anneli Pajunen 1975

Nimilippukenttien seliteKylä Karjalan eteläosassa. Vanhat sanovat, että asutus kylään olisi tullut Vehmaalta.

Kylässä on vanhastaan viisi kantataloa:

Kylän asutus keskittynyt pienelle alueelle Haankylän ja Mynämäen-Karjalan tien ja Aulin metsätien risteysalueille. Kylän torppariasutus on vähäinen ja talot yleensä jaettu kahtia: Yli- ja Ali-Heiska, Laurila ja Väinölä, Jakki ja Kylänpää, Marko ja Ristimäki; kylän asukkaat kaikki sukua toisilleen. Mäkitupa-asutus keskittynyt Lopotinkaupunkiin kantatalojen pohjoispuolelle mäkimaastoon.

Kylässä ollut Karjalan kappelin ensimmäinen kirkko. Vehmalaisten eli Bethelinkappeli 1700-luvulla. Kylä ollut yhteistoiminnassa Haankylän kanssa, mistä kertovat mm. kylätappelut Haankylän ja Vehmalaisten välillä: sunnuntai-iltapäivisin kylien nuoret miehet tappelivat seipäillä kylien välisellä tiellä, se ryhmä hävisi, joka joutui ahdistetuksi omaan kyläänsä takaisin. Tappelua innoitettiin ivaamalla vehmalaistelaisia Kärpäsiksi, haankyläläisiä Vasikoisiksi: ja välìste kärväse pärpäsivä nī viholliseks, välìste tās tulìva hā vasìka. (O. Mattila 95 v.).

Kylän nimistöä vähentää alueen jakaantuminen muutamaan suurempaan lohkoon, joissa eri taloilla samannimiset palstat.

Asukkaat vehmlastelaise / vehmalaistelaise.


Kuvatiedosto: snkortti_Karjala1812.gif
Kuvatiedosto: snkortti_Karjala1813.gif
Kuvatiedosto: snkortti_Karjala1814.gif


Kuvatiedosto: snkortti_Karjala1811.gif


Nimen norm. asu Vehmalainen
Nimen murreasu vehmalainen : vehmalaissī
Kunta Karjalal
Kylä, Kulmakunta, Talo Vehmalainen
Karttapaikannus 113307
Paikan laji Kylä
Kommenttiosa Kylä
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet
Keruukunta ?
Kerääjä ja keruuvuosi ?

Nimilippukenttien selite