Talola

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Nimen norm. asu Talola
Nimen murreasu talòla
Kunta Karjala
Kylä, Kulmakunta, Talo Salavainen
Karttapaikannus 28: 51
Paikan laji Kantatalo
Kommenttiosa Kantatalo, tunnetaan asiakirjoista 1700-luvulta (ks. Pässä). Kruununtila aikaisemmin, J. Johansson ostanut itsenäiseksi perintötilaksi v. 1762. V. 1791 Pässin, Vähä-Markun (ks. Markula), Antin ja Lassin (ks. Hemmilä, Anttila, Lassila) talot erotettiin toisistaan. V. 1833 A. Juhanpoika muutti Pässi-nimen Talolaksi ja v. 1844 hän muutti rakennukset Kylän mäestä nykyisille paikoilleen. Säilynyt samalla suvulla 1960-luvulle. Pässin talosta kerrotaan, että Laajokea pitkin noussut kalastaja olisi sen perustanut ensimmäiseksi taloksi kylään. Tällä kalastajalla on ollut kolme poikaa: Hemmi, Antti ja Lassi, jotka sitten perustivat nykyiset Hemmilän, Anttilan ja Lassilan; nämä talot eivät ole säilyneet alkuperäisillä omistajillaan. Yleisesti tunnettu. M. Arvela (o.s. Talola) on toimittanut Talolan historiikin SKS:lle, samoin muutakin kylää koskevaa. Asukkaat käiväräiset.
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet Pässi, Hemmilä, Anttila, Lassila, Kylä
Keruukunta KARJALA
Kerääjä ja keruuvuosi Anneli Pajunen 1974

Nimilippukenttien selite


Kantatalo, tunnetaan asiakirjoista 1700-luvulta (ks. Pässi). Kruununtila aikaisemmin, J. Johansson ostanut itsenäiseksi perintötilaksi v. 1762.

V. 1791 Pässin, Vähä-Markun (ks. Markula), Antin ja Lassin (ks. Hemmilä, Anttila, Lassila) talot erotettiin toisistaan. V. 1833 A. Juhanpoika muutti Pässi-nimen Talolaksi ja v. 1844 hän muutti rakennukset Kylän mäestä nykyisille paikoilleen. Säilynyt samalla suvulla 1960-luvulle.

Pässin talosta kerrotaan, että Laajokea pitkin noussut kalastaja olisi sen perustanut ensimmäiseksi taloksi kylään. Tällä kalastajalla on ollut kolme poikaa: Hemmi, Antti ja Lassi, jotka sitten perustivat nykyiset Hemmilän, Anttilan ja Lassilan; nämä talot eivät ole säilyneet alkuperäisillä omistajillaan.

Yleisesti tunnettu.

M. Arvela (o.s. Talola) on toimittanut Talolan historiikin SKS:lle, samoin muutakin kylää koskevaa.

Asukkaat käiväräiset.

Sijainti