Ero sivun ”Suontaustankylä” versioiden välillä

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Rivi 37: Rivi 37:
 
Asukkaat: ''olla suantakka''.
 
Asukkaat: ''olla suantakka''.
  
Sijaitsee Laajoen kylän [[Isosuo]]n ja ns. [[Auli]]n suoalueen pohjoispuolella, ei näkyvästi enää soilla eristetty. Sanotaan myös [[Laajoentakaa]].
+
Sijaitsee Laajoen kylän [[Isosuo (Haanperä)|Isosuo]]n ja ns. [[Auli]]n suoalueen pohjoispuolella, ei näkyvästi enää soilla eristetty. Sanotaan myös [[Laajoentakaa]].
  
 
<!--{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1543.gif}{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1544.gif}{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1545.gif}{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1546.gif}-->
 
<!--{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1543.gif}{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1544.gif}{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1545.gif}{{Nimikorttikuva|tiedostonimi=snkortti_Karjala1546.gif}-->

Versio 14. huhtikuuta 2014 kello 05.41

Nimen norm. asu Suontaustankylä
Nimen murreasu suanta(ustaŋkülä : suantā, suantakka
Kunta Karjala
Kylä, Kulmakunta, Talo Suontaustankylä
Karttapaikannus 4,3: 37-34/60-64
Paikan laji Kulmakunta
Kommenttiosa Karjalan pohjoisin osa, kolmionmuotoinen kärki. Laajoen kylän pohjoispuolinen alue, vanhaa mynämäkeläisten talojen ulkopalsta-aluetta, jolla pieniä torppia. Lohkotilat Keskilä, Takala, Palo, Niittumaa, Virtanen, Heikkilä ja Tuomola kuuluvat nykyisin Suontaustankylään. Kuitenkin aikaisemmin käsittänyt pelkästään ko. alueen itäisen kulman ja pohjoisosa tunnettu Heponummenkulmana. Suontausta yleistynyt. Alue maastoltaan poikkeaa muusta Karjalasta (kuivaa, mänty-, kangasmetsää, jyrkkiä mäkiä, vrt. Yläneen pohjoisosa) ja myös kehitykseltään, esim. aluetta sähköistetään vasta nyt 1970-luvulla, sikäli kuin asuttuja paikkoja vielä sähköistettävänä. Suontausta on yleisesti tunnettu myös vielä käytössä olevista tehtaistaan: ja minäpä se olen se pontikka pekka ja kotosin kuuskorvesta seittämän litraa on valmista viinaa ja toista mä tiputtelen torvesta. (paikallinen laulu). Alueella on muutenkin huonohko maine ja josk kohta Karjalan keskelle aina tullaan jostain takaa niin erityisesti tullaan suantakka, siält nīt tulè suantakka puskist. Asukkaat: olla suantakka. Sijaitsee Laajoen kylän Isosuon ja ns. Aulin suoalueen pohjoispuolella, ei näkyvästi enää soilla eristetty. Sanotaan myös Laajoentakaa.
Rinnakkaisnimet Laajoentakaa, Suojoentakaa
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet Heponummenkulma
Keruukunta KARJALA
Kerääjä ja keruuvuosi Anneli Pajunen 1976

Nimilippukenttien selite


Karjalan pohjoisin osa, kolmionmuotoinen kärki. Laajoen kylän pohjoispuolinen alue, vanhaa mynämäkeläisten talojen ulkopalsta-aluetta, jolla pieniä torppia.

Lohkotilat

kuuluvat nykyisin Suontaustankylään. Kuitenkin aikaisemmin käsittänyt pelkästään ko. alueen itäisen kulman ja pohjoisosa tunnettu Heponummenkulmana. Suontausta yleistynyt.

Alue maastoltaan poikkeaa muusta Karjalasta (kuivaa, mänty-, kangasmetsää, jyrkkiä mäkiä, vrt. Yläneen pohjoisosa) ja myös kehitykseltään, esim. aluetta sähköistetään vasta nyt 1970-luvulla, sikäli kuin asuttuja paikkoja vielä sähköistettävänä.

Suontausta on yleisesti tunnettu myös vielä käytössä olevista tehtaistaan:

ja minäpä se olen se pontikka pekka
ja kotosin kuusikorvesta
seittämän litraa on valmista viinaa
ja toista mä tiputtelen torvesta.

(paikallinen laulu).

Alueella on muutenkin huonohko maine ja josk kohta Karjalan keskelle aina tullaan jostain takaa niin erityisesti tullaan suantakka, siält nīt tulè suantakka puskist.

Asukkaat: olla suantakka.

Sijaitsee Laajoen kylän Isosuon ja ns. Aulin suoalueen pohjoispuolella, ei näkyvästi enää soilla eristetty. Sanotaan myös Laajoentakaa.