Ero sivun ”Pyhe” versioiden välillä

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Rivi 22: Rivi 22:
 
[[Pyheenniittu]] (''pühènīttu'', 2: 2DE) pelto ([[Alis-Haakari|Alis-]] ja [[Ylis-Haakari]], [[Alis-Punta|Alis-]] ja [[Ylis-Punta]]); myös pelkkä ''nīttu''.
 
[[Pyheenniittu]] (''pühènīttu'', 2: 2DE) pelto ([[Alis-Haakari|Alis-]] ja [[Ylis-Haakari]], [[Alis-Punta|Alis-]] ja [[Ylis-Punta]]); myös pelkkä ''nīttu''.
  
[[Pyheenrajapelto]] (''pühèrajàmBello'', 2: 2E) yhteisnimi kahdelle Pyheen rajalla olevalle pellolle, [[Matokankareenpelto|Matokankareen-]] ja [[Saliladonpelto|Saliladonpellolle]] ([[Telkinmäki]]).
+
[[Pyheenrajapelto]] (''pühèrajàmBello'', 2: 2E) yhteisnimi kahdelle Pyheen rajalla olevalle pellolle, [[Matokankareenpelto|Matokankareen-]] ja [[Saliladonpelto|Saliladonpellolle]] ([[Telkinmäki (yksinäinen)|Telkinmäki]]).
  
 
[[Pyheensilta]] (''pühèsilta'', 2: 1E 5) silta [[Laajoki|Laajoen]] yli, myös [[Sahasilta]] (''sahàsilta'').
 
[[Pyheensilta]] (''pühèsilta'', 2: 1E 5) silta [[Laajoki|Laajoen]] yli, myös [[Sahasilta]] (''sahàsilta'').

Versio 16. elokuuta 2014 kello 10.23

Nimen norm. asu Pyhe
Nimen murreasu pühè : pühèl
Kunta Mietoinen
Kylä, Kulmakunta, Talo Pyhe
Karttapaikannus 2: 1-2DEF
Paikan laji Kylä
Kommenttiosa Kylä. Nimen virikkeeksi mainitaan Pyhän Henrikin toiminta paikkakunnalla (ks. Henrikinlato). Kylässä on ollut kuninkaankartano, jota ilmeisesti tarkoittaa maininta jo vuodelta 1353: helghaa (Arwidsson, Handlingar 3., s. 5; ks. myös Historiallinen arkisto XXII, II, 1, s. 11). Varmasti sitä tarkoittava on Helgo vuodelta 1536 (Reinh. Hausen, Bidrag till Finlands historia III, s. 61). Huomattakoon, ettei oletettavaa Pyhäjoki-nimeä (prim. tarkoitus: Laajoki) muisteta käytetyn. Perimätiedon mukaan kylän yhteinen kellari püheŋGellari (2: 2E 2) on kartanon päärakennuksen perustusta (holvaukset vaikuttavatkin keskiaikaisilta). Isonjaon asiakirjoissa, esim. kartassa vuodelta 1792: Pyhö / Pyhä. Edellinen on maarekisterissä, molemmat sekä pitäjänkartassa että peruskartassa (v. 1968). pühènīttu (2: 2DE) pelto (Alis- ja Ylis-Haakari, Alis- ja Ylis-Punta); myös pelkkä nīttu. pühèrajàmBello (2: 2E) yhteisnimi kahdelle Pyheen rajalla olevalle pellolle, Matokankareen- ja Saliladonpellolle (Telkinmäki). pühèsilta (2: 1E 5) silta Laajoen yli (myös sahàsilta).
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet
Keruukunta MIETOINEN
Kerääjä ja keruuvuosi Aulis Wallenius 1968

Nimilippukenttien selite


Kylä.

Nimen virikkeeksi mainitaan Pyhän Henrikin toiminta paikkakunnalla (ks. Henrikinlato).

Kylässä on ollut kuninkaankartano, jota ilmeisesti tarkoittaa maininta jo vuodelta 1353: helghaa (Arwidsson, Handlingar 3., s. 5; ks. myös Historiallinen arkisto XXII, II, 1, s. 11). Varmasti sitä tarkoittava on Helgo vuodelta 1536 (Reinh. Hausen, Bidrag till Finlands historia III, s. 61). Huomattakoon, ettei oletettavaa Pyhäjoki-nimeä (prim. tarkoitus: Laajoki) muisteta käytetyn.

Perimätiedon mukaan kylän yhteinen kellari Pyheenkellari (püheŋGellari, 2: 2E 2) on kartanon päärakennuksen perustusta (holvaukset vaikuttavatkin keskiaikaisilta).

Isonjaon asiakirjoissa, esim. kartassa vuodelta 1792: Pyhö / Pyhä. Edellinen on maarekisterissä, molemmat sekä pitäjänkartassa että peruskartassa (v. 1968).

Pyheenniittu (pühènīttu, 2: 2DE) pelto (Alis- ja Ylis-Haakari, Alis- ja Ylis-Punta); myös pelkkä nīttu.

Pyheenrajapelto (pühèrajàmBello, 2: 2E) yhteisnimi kahdelle Pyheen rajalla olevalle pellolle, Matokankareen- ja Saliladonpellolle (Telkinmäki).

Pyheensilta (pühèsilta, 2: 1E 5) silta Laajoen yli, myös Sahasilta (sahàsilta).

Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1381.gif
Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1382.gif
Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1383.gif
Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1384.gif
Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1385.gif
Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1386.gif