Saari (kylä)

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1601.gif


Nimen norm. asu Saari
Nimen murreasu sāri : sārel
Kunta Mietoinen
Kylä, Kulmakunta, Talo Saari
Karttapaikannus j d 2
Paikan laji Kylä
Kommenttiosa Kartano ja kylä, jonka muodostaa entinen Saaren kartano torpparialueineen. Saaren kartanon eteläpuolella, Silakkakarin ja kartanon välissä on ennen maankohoamista ollut Saaren lahti, jonka pohjukassa on vieläkin Lahdenperän torppa. Seuraavat päätelmät jäävät olettamuksiksi: Vääränkoivun mäen pohjoispuolella ollut lahti on erottanut Härkähaan ja Saaren kartanon, jonka yhteydessä on Vääränkoivun mäki. Lahdet ovat olleet yhteydessä toisiinsa, joten Saaren kartano on ollut saarena. se ei kūlu enè saarel, se o siäl sārel. Mietoisten kirkonkirjat 1600-luvun loppupuolelta: Saaris / Saris, 1726-31: Saaris Gård; Mietoisten kirkontilit: 1859: Saarelta (abl.); Isojaon kartta 1889-90: Saareisten (gen.).
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet
Keruukunta MIETOINEN
Kerääjä ja keruuvuosi Tapani Salmela 1957

Nimilippukenttien selite


Kartano ja kylä, jonka muodostaa entinen Saaren kartano torpparialueineen.

Saaren kartanon eteläpuolella, Silakkakarin ja kartanon välissä on ennen maankohoamista ollut Saaren lahti, jonka pohjukassa on vieläkin Lahdenperän torppa.

Seuraavat päätelmät jäävät olettamuksiksi: Vääränkoivunmäen pohjoispuolella ollut lahti on erottanut Härkähaan ja Saaren kartanon, jonka yhteydessä on Vääränkoivun mäki. Lahdet ovat olleet yhteydessä toisiinsa, joten Saaren kartano on ollut saarena.

  • se ei kūlu enè saarel
  • se o siäl sārel.

Mietoisten kirkonkirjat:

  • 1600-luvun loppupuolelta: Saaris / Saris
  • 1726-31: Saaris Gård

Mietoisten kirkontilit: 1859: Saarelta (abl.) Isojaon kartta 1889-90: Saareisten (gen.).

Kuvatiedosto: snkortti_MietoinenMI1602.gif