Nimikorttitietojen syöttö

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun


Olemassaolevien tietojen kommentoiminen

Valitse sivun yläosan toiminto-välilehdistä "Muokkaa" tai "Muokkaa lomakkeella" ja lisää olemassaolevien tekstien perään omat kommenttisi vapaamuotoisesti. Pyri olemaan poistamatta aiempia kirjoituksia, vaikka ne eivät välttämättä vastaisikaan omaa käsitystäsi asioitten oikeasta tilanteesta. Vapaa kirjoitustila on kentässä: Vapaamuotoinen teksti.


Tietojen kirjaaminen

Valitaan kirjaamattomien nimikorttisivujen listalta Luokka:Nimikortit (kirjaamattomat) jokin sivu ja avataan se.

Tärkeintä on tietää kortin paikkanimi.

Annetaan sivulle uusi nimi: kortin paikkanimi: yläosan toiminnoista valitaan "Siirrä" ja annetaan uudeksi nimeksi kortin paikkanimi.

Muokataan uuden nimistä sivua (klikkaamalla nimenmuutoksen vahvistussivulta linkkiä jonka tekstinä on äsken kirjoitettu paikkanimi) ja täytetään tiedot.

Murre-esimerkeissä käytettyjä erikoismerkkejä (kopioi–liitä kirjoitettavaan tekstiin, huomaa: osa merkeistä on muokkaustilassa kaksiosaisia):

  • ŋ
  • ā, ē, ī, ō, ū, ǖ, ǟ, ȫ, ä̀
  • sulkumerkki alaindeksissä: ₍
  • yläindeksissä: ⁰, ¹, ², ˣ
  • ɛ, ɛ̀, ð, ø, æ, š

Käytä yläpalkin toimintoa "Muokkaa lomakkeella".

Vihje: Muokkaustilassa toiminto "Esikatsele" näyttää kuvan samalla sivulla kun on tietojen syöttölomake.

Poista sivu luokasta "Nimikortit (kirjaamattomat)" jos tiedot on kattavasti kirjattu. Se tehdään poistamalla teksti

[[Luokka:Nimikortit (kirjaamattomat)]]

sivun vapaa teksti -osasta. Tämä siksi että nimikorttisivu poistuisi kirjaamattomien luettelosta.

Esikatsele -toiminnolla kannattaa varmistua että kaikki meni oikein, lopuksi tietysti Tallenna.

Nimikorttitietojen syöttäminen omasta kuvasta, tai ilman kuvaa

1. Lähetä tarvittaessa kuva wiki-järjestelmään.

2. Luo uusi wiki-sivu, nimeä sivu kuvan tai muun tiedon mukaisesti paikan nimenä.

3. Sijoita sivu luokkiin Paikannimet, Nimikortti ja kunnanosannimi: Kanta-Mynämäki, Karjala tai Mietoinen.

Nimikortti-luokka ei ole pakollinen, mutta se tuo lomakepohjan ja kuvatiedoston sijoittelun sivulle. Nimikortti-luokan tuoma lomakepohja sisältää semanttisen koodauksen kentille.

Kaksi kuvatiedostoa yhtenä korttina

Jos nimikorttiin käytetään kahden kuvatiedoston materiaalia, toisen kuvatiedoston voi liittää sivulle kopioimalla sen loppuun kuvatiedoston nimen sisältävän wiki-merkintätekstin, esim. {{Nimikorttikuva |tiedostonimi=~Nimikortti_KunnanosaXXNNNN.gif }} ja poistaa itse tai pyytää ylläpitoa poistamaan alkuperäisen kuvan sisältävän sivun. Nimikorttikuva-mallineeseen viittaaminen (kuten yllä wiki-merkintätekstissä tehdään) on erittäin suositeltavaa.

Erityisesti: itse kuvatiedostoa ei tule hävittää ja kuvatiedoston nimi on löydyttävä joltakin sivulta. Tähän ei ole ohjaavia tai pakottavia etukäteisvalvontamekanismeja, joten tätä ohjetta on syytä noudattaa.

Kaksi samannimistä nimikorttia

Jos syötettävän niminen nimikortti on jo olemassa, on luotava ns. täsmennyssivu Wikipedia:Täsmennyssivu joka sisältää linkin/viittauksen kumpaankin saman nimen sisältävään nimikorttiin. Esimerkkiä voi ottaa tästä Alho-täsmennyssivusta. Sivun loppuun on lisättävä

{{Täsmennyssivu}}

joka liittää sivun automaattisesti Täsmennyssivu-luokkaan.

Kielletyt merkit

WirmoWiki käyttää MediaWiki-ohjelmistoa, jonka jotkut merkit aiheuttavat ongelmia lomakekentissä, koska ohjelmistokoodi käyttää niitä muihin tarkoituksiin. Siksi lomakentissä ei saa käyttää seuraavia merkkejä:

  • = lomakekentän alussa muuttaa koko kentän wiki-linkiksi. Jätä = -merkki kokonaan pois tai käytä kiertoilmaisua (esim. "Tarkoittaa" tai "On").
  • [ ] Hakasulkeet tuovat näkyviin kentän wikikoodin. Käytä sen sijaan tavallisia sulkumerkkejä ( ).
  • | katkaisee tekstin eikä merkin jälkeen kirjoitettua tekstiä enää näy. Merkkiä käytetään usein murreasu-kentässä osoittamassa, mihin vartaloon taivutuspääte liitetään. Jätä merkki pois. Jos taivutusmuodon vartalo jää epäselväksi, kirjoita koko sana uudelleen (ei siis pelkästään esim. ketò : -ròl vaan ketò : keròl, yhdyssanoissa riittää vain viimeisen osan toisto).
  • Kaikki wikikoodit, joita ympäröi < ja >. Merkit eivät haittaa WirmoWikiä, mutta ne ovat haitaksi, kun lomakekenttien tiedot viedään KOTUS:lle.

Vapaamuotoisessa tekstissä merkit ovat sallittuja.

Muita ohjeita