Lahdenperä (Saari)

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Nimen norm. asu Lahdenperä
Nimen murreasu lahðenʙerä̀ ~ lahremʙerä̀ : -ʙerä̀s, -ʙerä̀st, -ʙerä̀
Kunta Mietoinen
Kylä, Kulmakunta, Talo Saari
Karttapaikannus G e 1
Paikan laji Torppa
Kommenttiosa Torppa. Silakkakari, Koiluoto ja Ruskari ovat meren rannalla. Muistitiedon mukaan ovat Saaren säpi ja sen jatkona oleva Uusiniitty olleet joskus ns. Saaren lahden pohjaa. Lahdenperän torppa on ollut lahden perukassa. Silakkakari ja Koiluoto ovat vieläkin veden ollessa korkeimmillaan meren ympäröimiä. Nyt Lahdenperä on kilometrin päässä merestä. Mikäli torppa on saanut nimensä ollessaan ns. Saaren lahden perukassa, on maa kohonnut huomattavasti nimen syntymisen jälkeen. ko se matt (Matti) joutu lahremʙerä̀st pois nī se rakens se puskala. Mietoisten kirkontilit: 1726 Lahdenperä, 1758 Lahdenperä; Mietoisten kirkonkirjat: 1726-31 Lahdenperä Torp, 1811-16 Lahdeperä.
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet
Verrattavat nimet
Keruukunta MIETOINEN
Kerääjä ja keruuvuosi Tapani Salmela 1957

Nimilippukenttien selite


Torppa. Silakkakari, Koiluoto ja Ruskari ovat meren rannalla. Muistitiedon mukaan ovat Saaren säpi ja sen jatkona oleva Uusiniitty olleet joskus ns. Saaren lahden pohjaa. Lahdenperän torppa on ollut lahden perukassa. Silakkakari ja Koiluoto ovat vieläkin veden ollessa korkeimmillaan meren ympäröimiä. Nyt Lahdenperä on kilometrin päässä merestä.

Mikäli torppa on saanut nimensä ollessaan ns. Saaren lahden perukassa, on maa kohonnut huomattavasti nimen syntymisen jälkeen.

ko se matt (Matti) joutu lahremʙerä̀st pois nī se rakens se puskala

Mietoisten kirkontilit: 1726 Lahdenperä, 1758 Lahdenperä; Mietoisten kirkonkirjat: 1726-31 Lahdenperä Torp, 1811-16 Lahdeperä.

Sijainti