Koiluoto (torppa)

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Nimen norm. asu Koiluoto
Nimen murreasu koiluoto ~ koiluato ~ koiluot ~ koiluat : koiluaðos, koiluaðost, koiluattò ~ koiluaros, koiluarost
Kunta Mietoinen
Kylä, Kulmakunta, Talo Saari
Karttapaikannus HC 3
Paikan laji Torppa
Kommenttiosa Silakkakari, Koiluoto ja Ruskari ovat meren rannalla. Muistitiedon mukaan ovat Saaren säpi ja sen jatkona oleva Uusiniitty olleet joskus ns. Saaren lahden pohjaa. Lahdenperän torppa on ollut lahden perukassa. Silakkakari ja Koiluoto ovat vieläkin veden ollessa korkeimmillaan meren ympäröimiä. Koiluodon torppa on arvattavasti saanut nimensä aikaisemmin luotona olleen Koiluodon mäen mukaan. Koiluoto ei ole torpan nimenä enää käytössä. Vapaussodan jälkeen torppien itsenäistyessä torppa sai uuden sepitetyn nimen Peltola. Peltola on myös omistajan sukunimi. Koiluodon mäessä on useita torppia. Eräs vanha paikkakuntalainen käytti torppien asukkaista nimeä koiluaromäkipǟläise. Mietoisten kirkontilit: 1777 Koiluoto; Mietoisten kirkonkirjat: 1771-82 Koiluoto Tårp, 1888-97 Koiluoto (myöhemmissä kirkonkirjoissa ei nimi enää esiinny); jäljennös kartoista 1779-1800: Koiluoto (ilmeisesti mäen nimi).
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet 1777, 1771-1782, 1888-1897
Verrattavat nimet
Keruukunta MIETOINEN
Kerääjä ja keruuvuosi Tapani Salmela 1957

Nimilippukenttien selite


Silakkakari, Koiluoto ja Ruskari ovat meren rannalla. Muistitiedon mukaan ovat Saaren säpi ja sen jatkona oleva Uusiniitty olleet joskus ns. Saaren lahden pohjaa. Lahdenperän torppa on ollut lahden perukassa. Silakkakari ja Koiluoto ovat vieläkin veden ollessa korkeimmillaan meren ympäröimiä.

Koiluodon torppa on arvattavasti saanut nimensä aikaisemmin luotona olleen Koiluodonmäen mukaan. Koiluoto ei ole torpan nimenä enää käytössä. Vapaussodan jälkeen torppien itsenäistyessä torppa sai uuden sepitetyn nimen Peltola. Peltola on myös omistajan sukunimi.

Koiluodon mäessä on useita torppia. Eräs vanha paikkakuntalainen käytti torppien asukkaista nimeä koiluaromäkipǟläise.

Mietoisten kirkontilit: 1777 Koiluoto Mietoisten kirkonkirjat: 1771-82 Koiluoto Tårp, 1888-97 Koiluoto (myöhemmissä kirkonkirjoissa ei nimi enää esiinny); jäljennös kartoista 1779-1800: Koiluoto (ilmeisesti mäen nimi).

Sijainti