Aarlahti

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Nimen norm. asu Aarlahti
Nimen murreasu ārlahti : ārlahres
Kunta Mietoinen
Kylä, Kulmakunta, Talo Aarlahti
Karttapaikannus 1: 10 6
Paikan laji Kantatalo, kylä
Kommenttiosa Kantatalo (ent. rustholli); jaettu v. 1804 Ylis- ja Alistaloksi. Nykyäänkin nimeä voidaan käyttää kummastakin talosta, milloin väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole. Myös kylän nimi. Lahdesta ei nykyään ole tietoa (talot runsaan 0,5 km:n päässä nykyisestä merenrantaviivasta). Turun tuomiokirkon mustassa kirjassa (Registrum eccleside Aboensis toim. Reinh. Hausen, s. 461) vuodelta 1467: Arelax (Mattis Andersson aff A.). Nimen (<*Aarrelaksi) selityksenä kerrotaan isonvihan aikaisesta (!) kulta-aarteesta, jonka pitäisi sijaita n. 300 m päässä Alistalosta etelään. Tarun mukaan aarnihauta palaa juhannusyönä ja sitä vartioimassa on härkä.
Rinnakkaisnimet
Asiakirjanimet 1467 Arelax
Verrattavat nimet Alistalo, Ylistalo
Keruukunta MIETOINEN
Kerääjä ja keruuvuosi Aulis Wallenius 1964

Nimilippukenttien selite


Kantatalo (ent. rustholli); jaettu v. 1804 Ylistaloksi ja Alistaloksi. Nykyäänkin nimeä voidaan käyttää kummastakin talosta, milloin väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole. Myös kylän nimi. Lahdesta ei nykyään ole tietoa (talot runsaan 0,5 km:n päässä nykyisestä merenrantaviivasta).

Turun tuomiokirkon mustassa kirjassa (s. 461) vuodelta 1467: Arelax (Mattis Andersson aff A.). Nimen (<*Aarrelaksi) selityksenä kerrotaan isonvihan aikaisesta (!) kulta-aarteesta, jonka pitäisi sijaita n. 300 m päässä Alistalosta etelään. Tarun mukaan aarnihauta palaa juhannusyönä ja sitä vartioimassa on härkä.

Sijainti