Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Yhteisöllinen joulutoriprojekti 2019
julk. 3.12.2019

Mynämäen Rotaryklubissa virisi alkuvuodesta 2019 keskustelu ajatuksista ja ideoista miten elävöittää Mynämäen keskustan ilmettä Joulunalusaikaan, jolloin loppusyksyn kaamos ei ole vielä vaihtunut talveksi. Asiaa pohtimaan ja suunnitelmia valmistelemaan perustettiin työryhmä Arja Kitola, Hanna Vänni, Leena Gustafsson, Pasi Heino ja Jukka Gustafsson. Ideoita ja ajatuksia oli paljon ja ne todettiin kaikki toteuttamiskelpoisiksi, mutta ei tietenkään  saman aikaisesti.  

Kevään kuluessa kävi selväksi tosiasia, että projektista tulee moniosainen ja monivuotinen, ja että siihen tarvitaan paljon leveämpiä hartioita kuin yksi yhdistys. Luontevaa oli esitellä projekti vanhoille yhteistyökumppaneillemme Wirmo-Seuralle ja Mynämäen Lions klubille , jotka molemmat vahvistivat mukaantulonsa mahdollisuuksien mukaan.  Kesän aikana Pasi Heino ja Jukka Gustafsson kävivät katsomassa ja tutkimassa lukuisia markkinoilla olevia kotimaassa ja ulkomailla valmistettuja ja  joulutorille tarkoitettuja myyntikojuja ja -kioskeja. Soveltuvuuden tarkasteluun ja vertailuun laadittiin 12-kohtainen laatu- ja soveltuvuuskriteeritaulukko. Tarkastelun tuloksena päädyttiin talkootyönä rakennettavaan siirto- ja nostokelpoiseen höylähirsimökkiin.  Vertailun lopputulos oli selkeä, koska yksikään markkinoilla tarkastelluista vakiomökeistä ja –kojuista ei täyttänyt laatukriteereitä. Klubin kokouksessa 20.8. valittiin sisämitoiltaan 6,5 m2 höylähirsimökki, joka rakennettaisiin sahatuista ja höylätyistä osista.

Joulutoriprojektin toteutumisen mahdollisti kehittäjäyhdistys Leader Ravakka, joka rahoittaa Euroopan Unionin maaseuturahastosta mm. sellaisia hankkeita joilla parannetaan asukkaiden viihtyvyyttä. Ravakan hallitus teki myönteisen tukipäätöksen kokouksessaan 2.9. hyväksyessään rahoitettavaksi hanketta Ravakan Loisto-strategiasta 50% Leader-tuella. Seuraavaksi hanke eteni hyväksyttäväksi ELY-keskukseen, josta saimme aloittamisluvan 1.10. ; seuraavana päivänä aloitettiin viralliset talkoot. Talkoisiin osallistui kahden kuukauden aikana ”timpureita ” Rotaryklubista, Wirmo-Seurasta ja Leijonista Mynämäen Hirsiveistämön Sauli Vainion opastuksella. Kirjattuja työtunteja tehtiin kahden kuukauden aikana 700, kirjaamattomia pari sataa hankkeen suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa. Työt jatkuvat vielä kesällä 2020 mm. pintakäsittelyjen osalta.

Klubin omarahoitusosuuden 50% keräämiseksi käännyttiin paikkakunnan yritysten ja yksityisten  henkilöiden puoleen. Hankkeen rahoitukseen osallistui lahjoituksin 18 yritystä ja nelisenkymmentä yksityishenkilöä. Mynämäen kunta on jo pitempään tukenut LEADER-hankkeita myöntämällä väliaikaista lainoitusta. Näin ollen talous on saatu hoidettua projektin aikana.

torimkit_352

Valmiit mökit siirrettiin Mynämäen torille 29.11. ja tori sai uuden jouluisen ilmeen. Mökit ovat avoinna kolmena viikonloppuna aikavälillä 30.11.-15.12. Ensimmäiset palautteet mökit varanneilta yhteisöiltä ja toriyleisöltä ovat olleet kauttaaltaan positiivisia ja ensimmäinen viikonloppu vahvisti joulutorimökkejä todella kaivatun keskustan elävöittämiseksi. Palautetta tullaan keräämään joulukuun aikana ja hyödyntämään jatkosuunnitelmissa.   Jouluksi 2020 on luvassa uutta kipinää.

Rotaryt kiittävät kaikkia yhteistyökumppaneita; yhdessä olemme todella paljon enemmän!

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky