Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
"PUT NY SIN PALOKAIVO VIEL"
julk. 19.2.2014

Jos minulla ei olisi tänä vuonna 88 vuotta täyttävää tätiäni, niin elämä olisi kyllä paljon tylsempää. Olemme molemmat syntyperäisiä mynämäkeläisiä eli ”aboriginaaleja”, kuten itse meitä kutsun. Ja aina kun näitä tätini juttuja kuuntelen, niin opin omasta ympäristöstä ”uusia vanhoja” asioita.

Uusin oivallus liittyi tädin pihalla sijaitsevaan lampeen, missä mm. opin luistelemaan 70-luvun alkaessa. Tämä Nihattulan kylässä sijaitseva lampi onkin palokaivo. Palokaivoja tehtiin eri kyliin, jotta tulipalon syttyessä sammutusvettä olisi lähellä ja siten nopeasti käytettävissä. Vaikka meillä mynämäkeläisillä on Mynäjoki, se ei kuitenkaan ulottu kaikkialle ja kaikille.  Palokaivojen rakentamista vauhdittikin mynämäkeläisten muistissa oleva Mynämäen tuhoisa palo vuodelta 1933. Ymmärtääkseni tämä Nihattulan toinen palokaivo kaivettiin sotien jälkeen ja sitä oli rakentamassa ”koko kylän väki”.  Myös 1936 syntynyt isäni oli kaivuuhommissa mukana.  Kylän pojilla olikin tärkeä tehtävä putsata palokaivo oksista ja suurista savikokkareista ennen kuin se täyttyi vedellä. Kysyin tädiltäni, että kaivettiinko palokaivo  ”käsin” ja vastauksesi sain, että ”juu ja lappiol”. Palokaivot ovat minusta osa paikallishistoriaamme, vaikkakin tätä kaivoa ei tiettävästi ole koskaan tositoimissa tarvittukaan. Luistelussa kylläkin; kuulemma Nihattulan lapset kävivät siellä jo paljon ennen minua. Hyvä niin. 

Palokaivo tarjoaa luonnonkasveille hyvän elinympäristön. Siellä kasvaa mm. upea luonnonkasvi kalla. Yleisimpiäkin luonnonkasveja sieltä löytyy. Onkin tärkeää pitää vaarin, että luonnonkasveilla on hyvä ympäristö myös jatkossa, sillä niin monet luonnonkasvit ovat katukuvastamme ja teidenvarsilta hävinneet. Lammikko pitää kuitenkin hyvin puolensa ja jotain pelottavaakin tässä vesielementissä on. Kesäisin palokaivoa hoitaessa tulee usein mieleen, että mahtaakohan sinne upota, jos keskelle menisi…. En ole kuitenkaan uskaltanut tätä edes kokeilla, sillä takaraivooni on lapsuudesta jäänyt varoittava lause ”put ny sin palokaivo viel”. 

Liisa-Maija Verainen

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky