Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Monenlaista touhua
julk. 16.1.2016
IFA S 4000 (Horch H3A), valmistettu vuonna 1967.
IFA S 4000 (Horch H3A), valmistettu vuonna 1967.

Vuosien karttuessa kokemuksia ja näkemyksiä on kertynyt aika paljon. Suurinta osaa niistä onkin mukava muistella. Pelkkään muisteluun ei kuitenkaan kannata keskittyä liiaksi - sanovat viisaammat - sillä meidän ikääntyvienkin pitäisi ylläpitää niin henkistä kuin fyysistä toimintakykyämme, mikä samalla myös parantaa elämänlaatua. Kiikkustuoliin ei siis kannata jäädä liian pitkäksi aikaa kerrallaan istumaan, vaikka se hyvältä tuntuisikin!

Olisi tietenkin hyvä, jos me itsekukin löytäisimme jotakin fyysistä toiminnan lajia, jolla kehon lihaskuntoa voi pitää yllä. Itselleni mieluista askaretta olen löytänyt muun muassa polttopuiden tekemisestä. Pihapiirimme ovatkin vallanneet erikokoiset klapikasat, kun tuulen kaatamat puut ja siivottavat risut on pelastettu sukulaisten tonteilta. Tämä "pelastamisvietti" on ehkä myös johtanut minut vanhojen ajopelien ja koneiden pariin. Ohessa onkin esimerkki kuljetuskalustostani, joka perinpohjaisen kunnostuksen jälkeen on toiminut monenmoisena apuna: On ajettu tyttären muuttokuormaa ja tuotu itselle pihasepeliä sekä niitä edellä mainittuja "siivousjätteitä" eli polttopuita. Veteraanikuorma-autoseuran reissuilla olen myös ollut sillä mukana, mm. "Viron keikalla".

Sitä henkistä puolta voi kehittää vaikkapa kielenopiskelulla. Ei siinä erityistä pohjaa tarvita. Olemmehan oppineet äidinkielemmekin, vaikka lapsena oppiminen ehkä tapahtuukin eri tavalla ja tiedostamattomasti. Meillä vanhemmilla on taas elämänkokemuksen tuomaa päättelykykyä, joka auttaa uuden oppimisessa, sillä me kykenemme vertaamaan uutta tietoa aiemmin oppimaamme saaden siitä apua, joka korvaa huonontunutta ulkoaoppimiskykyämme. Tämä tulee mielestäni hyvin esille myös vieraiden kielten opiskelussa. Sitä ei mielestäni tarvitse aloittaa kovin kunnianhimoisesti. Apuvälineitä on monenlaisia: Voi vaikkapa hankkia oppikirjan ja äänitteen/ videon ja aloittaa sillä toisella kotimaisella tai englannilla, joita kuulee myös mm. televisiosta. Näissä kielissä ja lisäksi mm. saksassa on paljon samaa alkuperää olevaa sanastoa, joka helpottaa myöhemmin toisten samaa sukua olevien kielten oppimista. Itse olen jo pitemmän aikaa ennen nukahtamista lueskellut vanhaa unkarin oppikirjaa. On palkitsevaa, kun pystyy sanomaan jotain tarpeellista ymmärrettävästi vieraalla kielellä ja vieläpä ymmärtää vastauksen - vaikka hetken miettimisen jälkeen. Se jos mikä kannustaa jatkamaan harrastusta.

Oheisessa kuvassa on yksi harrastuksen kohteista, joka vaatii jatkuvaa kunnossapitoa, kuten koko ihminenkin. Kuvan ajopeli on vuonna 1967 DDR:ssä valmistettu IFA S 4000, aiemmalta nimeltään Horch H3A, jota valmistettiin Werdaussa vv. 1948-67 ja perävaunu samassa maassa valmistettu Waltershausen. Tätä autoa tuotiin Suomeenkin 50-luvulla joku sata kappaletta, kun kauppaa Itä-Euroopan maiden kanssa käytiin clearing-periaatteella (= tavara maksettiin tavaralla). Kaikki tämän merkkiset meille tuolloin tuodut kuorma-autot ovat tiettävästi hävinneet ja ehkä muutettu traktorin peräkärryiksi. Oman tuolloin hyvin huonokuntoisen autoni toin rekan lavalla Dresdenin lähistöltä.

 
* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky