Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
"Maa on yhteinen kotimme"
julk. 7.6.2013

Keväällä 2012 tuli Venäjältä Suomeen joukko lapsia, jotka olivat tehneet kierrätysmateriaaleista asuja. Mynämäessä oli MLL:n puolesta valmistettu niitä myös. Kirjastolla ja muutamilla kouluilla nähtiin upea muotinäytös. Tälle yhteistyölle seurasi jatkoa, kun saimme vastakutsun Venäjälle.

Kevään aikana harjoittelimme ahkerasti kanteleensoittoa, kansanlauluja ja tanhuja. Kulttuurijohtaja Viktoria Kulmala hoiti yhteyksiä Venäjälle. Osallistuimme ympäristöfestivaaleille.

Tässä katkelmia oppilaiden matkapäiväkirjoista:

"Matka alkoi kello viisi aamulla. Itse heräsin 3.30. Matka alkoi jännittävissä (sekä hieman väsyneissä) merkeissä. Matkaa oltiin jännitetty yli neljä kuukautta ja sitten lähdettiin. Bussiin astuessani näin ainakin 14 väsyneet silmät. Parin tunnin päästä pysähdyttiin ensimmäistä kertaa ja seuraavan kerran Vaalimaalle rajahovissa. Sen jälkeen tullissa ja sitten olimme Venäjällä. Seuraavat tunnit olivat pelkkää pomppimista tiellä." 

"Aamupalaksi oli riisin tapaista puuroa, jota syötiin haarukalla. Seuraavaksi puimme kansallispuvut päälle ja lähdimme fesivaalin avaukseen. Siellä katsoimme venäläisten lasten esityksiä. He lauloivat, tanssivat ja lukivat runoja, tosin he puhuivat venäjää enkä ymmärtänyt mitään. Mutta silti siellä oli kivaa ja viihdyin. Katsoimme myös venäläisten piirustuksia, maalauksia ja käsitöitä. Tutustuimme Hätätilaministeriöön. Siellä oli hevosia, koiria ja suuria autoja. Äänisen rantakin ja paljon taloja."

"Söimme aamupalaa ja laitoimme kansallispuvut päälle. Menimme viereiseen rakennukseen, jossa oli upeita tauluja. Menimme saliin ja alkoi suomalais- venäläinen ympäristöfestivaali. Saimme t-paidan ja lippalakit. Tutustuimme venäläisiin lapsiin ja pelasimme heidän kanssaan.”

"Aamulla herättiin aikaisemmin, koska käytiin läpi esitykset. Harjoittelu ei mennyt ihan putkeen, mutta kun oli yleisöä , esitys meni paremmin. Minua ei edes jännittänyt. Esitimme tanssia, nukketeatteria ja runoja ja tietenkin kansallispuvut päällä."

"Aamulla menimme syömään aamupalaa ja sen jälkeen menimme katsomaan Vologdan ympäristösuojelun festivaalia. Festivaaleilla näimme venäläistä tanssia ja siellä kerrottiin maailman ympäristön tilasta. Tanssiesitykset olivat komeita. Festivaalin jälkeen menimme tutustumaan venäläisiin lapsiin. Leikimme ja pelasimme lasten kanssa ulkona ja sisällä esimerkiksi "Ystävyyden ilmapallo" peliä. Yhden tytön nimi oli muistaakseni Violetta. Sen jälkeen menimme syömään. Ruokana oli borskeittoa, samaa leipää aamulla, kalaa, juomaksi teetä ja kompottia. Ruuan jälkeen menimme tutustumaan Hätäministeriön alueeseen. Rapsuttelimme hevosia ja koiria ja sen jälkeen menimme katsomaan veneitä ja muita ajoneuvoja. Illemmalla mentiin uimaan, tai no oikeastaan kastauduttiin."

"Kun pääsimme perille Hätäministeriöön, kaikki huokaisivat helpotuksesta. Enää ei huonoilla teillä. Siellä meitä odotti katetut juhlalliset johon kuului mm. muusia , kalaa, teetä , salaattia ja muuta. Aamulla oli herätys 07.30., kun katsoin ulos , ikkunasta näkyi ihana ranta ja järvimaisema. Kävimme myös vaeltamassa "vuorella" mutta se olikin oikeasti pelkkä kukkula. Näimme siellä myös vanhan kirkon joka ei ollut enää käytössä. Kirkon pihassa oli hautausmaa, hautojen päällä oli muovikukkasia."

"Kävimme museossa ja siellä oli kiinnostavaa. Siellä oli fossiileja, hienoja kiviä ja muita esineitä. Samana iltapäivänä saimme venäläisiltä lahjoja ja annoimme heille suomalaisia lahjoja. Kaikkein hauskinta oli se kun sai kirjoittaa ilmapalloon toiveen ja sitten päästettiin ne samaan aikaan ilmaan." 

"Me lähdettiin kotiinpäin niin käytiin siinä samassa sukellusvene museossa. Saatin käydä siellä ylhäälläkin. Sitten me jäätiin matkan varrella syömässä omia eväitä ja leikittiin leikkipaikalla."

"Aamulla lähdettiin sukellusvene museoon. Siellä oli jännittävää ja mielenkiintoista. Sieltä sitten lähdettiin kotiin päin. Bussi kohti Suomea! Taas kävimme Mega-Marketissa ostamassa loput tuliaiset ja herkut

Koulun eväitä syötiin kaupan parkkipaikalla. Yöllä n. klo 01.30 Leila tuli herättämään meidät, koska saavuimme taas tulliin, en olisi kyllä millään jaksanut. Piti näyttää passi tulli miehelle. Huume koira kävi tarkistamassa meidän bussin. Mutta päästiin lähtemään suht nopeasti. Aamulla tulimme koululle niin taksi vei meidät kotiin. Oli kiva taas päästä takaisin Suomeen."

Matkassa mukana: oppilaat Jalmiina, Linnea, Roosa, Sara, Ciia, Inka, Veeti, Ronja, Juuso, Iida ja Eemil.

Aikuiset Viktoria, Leila, Katri, Katriina, Pauliina ja Kari

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky