la 12. – ke 30.8. Wilho Sipilän Sali
1900-luvun pappilainteriööri
<Kulttuuritalo Vanha Yhteiskoulun yksi huone on sisustettu 1900-luvun alun pappilan salin interiööriksi.

Vuosina 1902-1917 Mynämäen Kirkkoherrana ja lääninrovastina, toimi Frans Wilho Sipilä. Tuona aikana he asuivat Mynämäen pappilassa.

Kulttuuritalo Vanha Yhteiskoulu
os. keskuskatu 19
23100 Mynämäki

Näyttely avoinna:
ma-to 12-19
pe 10-16
la 10-14
su suljettu

Vapaa pääsy

la 12. – ke 30.8. Pappila, Kirkko ja Maisema
Lauri Sipilä- Sulho Sipilä- Greta Hällfors-Sipilä
<Taidenäyttelyssä esillä Lauri Sipilän, Sulho Sipilä ja Greta Hällfors-Sipilän taideteoksia.

Paikkana Kulttuuritalo Vanha Yhteiskoulu ja Mynämen Kirjasto.

Näyttely avoinna:
ma-to 12-19
pe 10-16
la 10-14
su suljettu

Vapaa Pääsy

la 12.8. Wirmo-Seura Ry Laurin Markkinoilla
<Wirmo-Seura Ry:llä on Laurin markkinoiden aikaan torilla monipuolista ohjelmaa.

mm.

Maalaisten tori
Paikallisia yhdistyksiä

Lisäksi:
Wirmo-Seura Ry myy omia tuotteitaan:
mm. kotiseutufilmejä, kahvia ja pullaa ja suosittuja Mynämäki pipareita.

Kivimakasiinilla on esillä Vaku:n taiteilijoiden viime talven aikana tehtyjä maalauksia.

Varaa oma myyntipaikkasi:
050 0594659/ Pekka Laaksonen

Lastenkirppiksestä vastaa:
050 5660677/ Marja Virpi

su 13.8. 10:00 Kotiseutukirkko ja kirkkokahvit
<Aloitamme jumalanpalveluksella Mynämäen kirkossa klo:10:00.
Jumalanpalveluksen jälkeen siirrymme Kulttuuritalo Vanhaan Yhteiskouluun, jossa Wilho Sipilän salin esittely ja kirkkokahvit.

Tervetuloa!

Etsin haastateltavia! Kirjoitan väitöskirjaa talvi-, jatko- ja Lapin sodan yliluonnollisiksi tulkituista sotakokemuksista ja suomalaisesta sotien uskomustarinaperinteestä.
julk. 31.5.2017

Etsin haastateltavia!

Kerään itse koettuja, sota-aikana kuultuja ja perimätietona siirtyneitä muistoja. Olen Teihin yhteydessä, koska käsillä alkavat olla viimeiset ajat haastatella sotaveteraaneja, lottia, Karjalan evakkoja sekä Suomen laajalla kotirintamalla sodan aikana eläneitä ihmisiä.

Sodat 1939 - 1945 olivat inhimillisesti katsoen herkkää aikaa. Sota merkitsi pelkoa, epätietoisuutta, huolta, uhkaa ja hätää. Toisaalta koettiin myös yhteisöllisyyttä ja toivoa. Sota-aikana selittämättömät kokemukset olivat yleisiä, ja moni ihminen on kokenut oudon kokemuksen tai kuullut uskomustarinan juuri sotarintamilla tai evakkotiellä.

Haluan tutkia, kuinka sodan uskomustarinat elävät tänä päivänä ja kuinka tarinat ja memoriaatit ovat siirtyneet seuraaville sukupolville, sodan kokeneiden jälkeläisille. Olen kiinnostunut tutkimaan, kuinka sodan uskomusperinteessä näkyy vanha uskomustarinaperinne. Kuka tarinoita kertoi? Milloin? Missä? Kenelle? Miksi? Millaisia olivat kotirintaman tarinat? Kuinka eri puolilta Suomea rintamille tulleiden sotilaiden tarinat poikkesivat toisistaan? Missä sodan vaiheessa kerrotiin tarinoita? Asemasota? Hyökkäysvaihe? Syntyikö sodassa omia tarinatyyppejä?

Tutkimusaiheeni on noussut kentältä, kansan syvistä riveistä. Aikaisemmisssa tutkimuksissani haastattelemani ihmiset ovat halunnet kertoa sota-ajan tapahtumista, joita he eivät ole kyenneet järjellä ymmärtämään. Asiat ovat vaivanneet heitä vuosikymmeniä. Vanhoilla päivillään ihmiset ovat muistelleet halukkaasti: ihmetelleet selittämättömiä tapauksia, vaikkapa vihollisia, johon luodit eivät pystyneet, tai sitä, kuinka unenhaltija pelasti hengen Tali-Ihantalan taisteluissa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestää tutkimusaiheestani kansallisen kilpakeruun kesäkuussa 2017.

Kerään koko Suomen laajuisen aineiston. Tarkoitukseni on aloittaa haastattelut kevään kuluessa. Liikun toiveiden mukaiseen hasstattelupaikkaan ja otan vastaan myös puheluita, kirjeitä ja sähköposteja. Olen kiitollinen kaikista yhteydenotoista, jotka koskevat omia kokemuksia tai muilta kuultuja tarinoita toisen maailmansodan ilmiöistä, voimista ja uskomusolennoista.

Olen kokenut haastattelija ja suoritan haastattelut kunniottavassa hengessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran keruuohjeita noudattaen.

Ystävällisesti,

FM Satumaarit Myllyniemi